Ekonomi

TÜİK: Yumurta ve tavuk eti üretimi arttı, inek sütü miktarı azaldı

TÜİK, tavuk yumurtası ve tavuk eti üretiminin arttığını, üreticilerden toplanan inek sütü miktarının azaldığını açıkladı.

TÜİK, 2022 Ekim ayı kümes hayvanları üretimi ile süt ve süt ürünleri üretimi istatistiklerini açıkladı. Buna göre, bir önceki yılın aynı ayına göre tavuk yumurtası üretimi yüzde 4,5, tavuk eti üretimi yüzde 2,3 ve kesilen tavuk sayısı arttı. hindi eti üretimi yüzde 18,8 azalırken, yüzde 1,6 arttı. Ocak-Ekim döneminde; Kesilen tavuk sayısı yüzde 10,7, tavuk eti üretimi yüzde 9,5, hindi eti üretimi yüzde 8,5 ve tavuk yumurtası üretimi yüzde 2,1 arttı. Tavuk eti üretimi bir önceki aya göre yüzde 4,2 azalarak 201 bin 203 ton oldu. Tavuk yumurtası üretimi ise yüzde 2,7 artarak 1 milyar 766 milyon 165 bin adet oldu.

İNEK SÜTÜ AZALDI Ekim ayında ticari süt işletmelerinin topladığı inek sütü miktarı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,6 azaldı. Ocak-ekim döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,3 azaldı. Ekim ayında tereyağı üretimi yüzde 27,1, içme sütü üretimi yüzde 24,1, ayran üretimi yüzde 13,3, inek peyniri üretimi yüzde 5,4, yoğurt üretimi yüzde 3,9 azaldı. Ocak-ekim döneminde tereyağı üretimi yüzde 19,1, ayran üretimi yüzde 8,1, yoğurt üretimi yüzde 3,2 arttı; İnek peyniri üretimi yüzde 5,1, içme sütü üretimi yüzde 3,3 azaldı.

Ticari süt işletmelerinin topladığı inek sütü miktarı bir önceki aya göre yüzde 3,4 azalarak 725 bin 868 ton oldu. İçme sütü üretimi ise yüzde 15,6 azalarak 104 bin 102 ton oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu